Roundup 360 Plus
Glifosaty
Jak działa glifosat Roundup 360 Plus? Roundup 360 Plus działa poprzez hamowanie enzymu syntazy EPSPS, kluczowego dla biosyntezy białek w...
Uprawa kukurydzy kiszonkowej to w naturalny sposób domena gospodarstw zajmujących się hodowlą i chowem bydła. Kiszonka z kukurydzy jest bowiem niezwykle wartościową paszą, pozwalająca na efektywne żywienie zwierząt. Kukurydza na kiszonkę uprawiana jest w całym kraju, na wszystkich typach gleb, jednak aby maksymalnie wykorzystać możliwości stanowiska i potencjał drzemiący w kukurydzy warto poświęcić nieco czasu, by znaleźć odpowiedź na pytanie, jaką odmianę kukurydzy wybrać na kiszonkę. "Na co zwrócić uwagę przy doborze kukurydzy."
Aktywne filtry
FAO 240
Kluczowe zalety kukurydzy DKC 3327, FAO 240: Bardzo wysoki plon suchej masy: Maksymalizuj wydajność swojego pola dzięki genetyce zapewniającej...
FAO 250-260
Kukurydza FAO 250-260 ES SKYTOWER kukurydza na kiszonkę i biogaz Kukurydza do siewu ES Skytower uprawiana na wysokoenergetyczną kiszonkę z...
FAO 270
Kukurydza FAO 270 Leonido, do uprawy na kiszonkę i biogaz Kukurydza do siewu LEONIDO, FAO 270 to masywna kukurydza zapewnia bardzo wysoki plon...
FAO 230
Kukurydza FAO 230 SY FERMIN C1 kukurydza na kiszonkę, biogaz, ziarno Kukurydza do siewu SY FERMIN FAO 230 z linii Powercell to mistrz strawności...
FAO 270
Kukurydza FAO 270 ROSALEEN kukurydza na kiszonkę i biogaz Poznaj nowość od Limagrain - kukurydzę ROSALEEN C1 FAO 270. Zaprojektowana do...
FAO 250
Kukurydza FAO 250 SM BORYNA kukurydza na kiszonkę Kukurydza SM BORYNA FAO 250 od HR Smolice to odmiana, która nie boi się chłodnej wiosny –...
FAO 240
Kukurydza FAO 240 LG 31.245 kukurydza uniwersalna na kiszonkę i ziarno Zaprezentuj swoim uprawom przyszłościową odmianę kukurydzy - LG 31.245 FAO...
FAO 270-280
Kukurydza FAO 280 LG HONOREEN kukurydza na kiszonka, ziarno, biogaz Najważniejsze zalety kukurydzy LG HONOREEN:FAO: 280 hodowla: Limagrain...
FAO 260
Kukurydza FAO 260 SY CAMPONA kukurydza na kiszonkę i biogaz Kukurydza do siewu SY CAMPONA FAO 260 to wyjątkowa odmiana kiszonkowa z linii Syngenta...
FAO 250
Kukurydza FAO 250 SY FERONIA, flint do uprawy na kiszonkęKukurydza do siewu SY Feronia, FAO 250 odmiana z grupy Syngenta Powercell przeznaczona do...
FAO 250-260
Kukurydza FAO 250-260 SM BARD kukurydza na kiszonkę Odkryj kukurydzę SM BARD FAO 250-260 - odmianę odporną na zmienne warunki glebowe, stworzoną z...
FAO 230-260
Kukurydza FAO 240 DKC 3204 kukurydza na jakościową kiszonkę Nasiona kukurydzy DKC 3204 FAO 240 od Dekalb to specjalistycznie wyselekcjonowana...
FAO 230-260
Kukurydza FAO 240 GOLDNUGGET kukurydza na kiszonkę i biogaz Kukurydza do siewu Goldnugget sprawdza się również na glebach ilastych i glinach....
FAO 230-260
Kukurydza FAO 250-260 DKC 3513 kukurydza na kiszonkę i biogaz Kukurydza DKC 3513 FAO 230 z hodowli Dekalb stanowi idealne rozwiązanie dla rolników...
Nasiona kukurydzy na kiszonkę, podobnie jak odmiany kukurydzy o innym przeznaczeniu, powinny pochodzić od profesjonalnych dostawców i z renomowanych hodowli. Postęp genetyczny, jaki dokonał się w zakresie hodowli odmian kukurydzy kiszonkowej pozwala na osiąganie coraz lepszych wyników. Trzeba pamiętać, że mówimy tu nie tylko o samej wielkości plonu, ale także o jakości kiszonki, jaką wyprodukujemy. Na całą uprawę kukurydzy na kiszonkę powinniśmy bowiem patrzeć nie tyle z perspektywy samej uprawy kukurydzy, a efektywności żywienia zwierząt pasza przygotowana z zebranej kukurydzy.
Nowsze odmiany kukurydzy na kiszonkę łączą w sobie najwyższą jakość surowca do przygotowania wartościowej paszy i wysoki udział kolb z wysokością plonu. Takie połączenie finalnie pozytywnie odbija się zarówno na efektywności krów mlecznych, jak i na tempie przyrostu bydła opasowego.
Odpowiedź na pytanie, jaka kukurydza na kiszonkę będzie najlepsza, niestety musi brzmieć: to zależy. Poza parametrami istotnymi dla procesu zakiszania i późniejszego żywienia zwierząt trzeba bowiem uwzględnić także kwestie dopasowania cech, jakimi dysponuje dana kukurydza kiszonkowa do możliwości obsiewanego stanowiska.
Najlepiej plonują te odmiany kukurydzy kiszonkowej, których wymagania są najlepiej zgrane z potencjałem pola, na którym będą uprawiane. Ta pozornie wymijająca odpowiedź prowadzi nas do rozłożenia tego, bądź co bądź, fundamentalnego pytania na kilka bardziej szczegółowych. Zastanówmy się zatem jak wybrać najlepszą odmianę kukurydzy na kiszonkę i uzyskiwać stabilne plony.
Z jednej strony patrząc, w praktyce rolniczej słabe gleby zawsze są wyzwaniem, z drugiej zaś, wykorzystanie słabszych stanowisk pod uprawę kukurydzy kiszonkowej jest tak powszechne, że profesjonalny dystrybutor nasion kukurydzy kiszonkowej jest dobrze przygotowany do przekazania trafnych rekomendacji pozwalających osiągać wysokie plony.
Aby dobrze wybrać odmianę kukurydzy na słabe gleby, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co wynika z tego, że właśnie tak je klasyfikujemy. Kukurydza kiszonkowa nie ma wygórowanych wymagań dotyczących klasy gleby, a niedostatki składników pokarmowych niwelujemy nawożeniem. Najpowszechniejszym zatem problemem słabych gleb są deficyty wody.
Jako że słabe gleby to zazwyczaj stanowiska lekkie, piaszczyste i bardzo przepuszczalne kwestia wody wydaje się tu kluczowa. Należy więc wśród cech kukurydzy kiszonkowej na słabe gleby poszukiwać właśnie tych wskazujących na dobre radzenie sobie z problemem suszy. Należy zatem zwrócić szczególną uwagę na odmiany o dobrym wigorze początkowym, gdyż pozwala on dobrze wykorzystać pozimowe zapasy wody. Z brakiem opadów na późniejszych etapach rozwoju kukurydzy kiszonkowej dobrze radzą sobie odmiany wyróżniające się mocnym efektem stay-green. Cecha ta między innymi przeciwdziała przedwczesnemu zasychaniu liści w okresach niedoborów wody.
Zalecenia dotyczące sposobu uprawy kukurydzy na kiszonkę nie odbiegają szczególnie od tych dla kukurydzy o innym kierunku wykorzystania. Jednak znaczącym wyróżnikiem będzie tu wyznaczenie i przeprowadzenie zbioru w optymalnym terminie.
Termin zbioru kukurydzy kiszonkowej przyjmuje się za właściwy, gdy zawartość suchej masy zawiera się w przedziale od 30–35%. Niestety niekiedy trudno jest zbadać ten parametr wystarczająco dokładnie, tym bardziej że nie zawsze kukurydza na całej plantacji dosycha w tym samym tempie.
Niemniej, należy zwrócić na to szczególną uwagę, gdyż jest to czynnik, który decyduje o jakości kiszonki, a ta finalnie przekłada się na efektywność produkcji w gospodarstwie, więc i na wysokość zysków.
Skoro od jakości kiszonki z kukurydzy zależy kwestia zysków ze sprzedaży mleka, czy opasów warto poświęcić jej nieco więcej czasu. Do oceny zawartości suchej masy mogą posłużyć mobilne laboratoria, pozwalające sprawdzić gotowość kukurydzy kiszonkowej do zbiorów. Metoda ta wiąże się z dość oczywistymi niedogodnościami i ograniczeniami dotyczącymi liczby możliwych do wykonania badań.
Alternatywą jest metoda oceny zawartości suchej masy wykonywana na podstawie zdjęć satelitarnych. System informatyczny wyposażony w odpowiednie algorytmy jest w stanie z zadziwiającą dokładnością wskazać aktualna zawartość suchej masy i precyzyjnie oszacować termin zbiorów. To nieoceniona wiedza zarówno w kontekście jakości kiszonki, jak i planowania całej logistyki zbiorów.
Przygotowując kiszonkę z kukurydzy, warto także zwrócić uwagę na przebieg prac. Zanieczyszczenie sieczki ziemią może bowiem sprawić, że procesy biologiczno chemiczne nie będą zachodziły w pryzmie w sposób prawidłowy. Także niedostateczne ubicie zakiszanego materiału może skutkować niewłaściwym przebiegiem zakiszania.
Choć w dobie rosnących problemów z dostępnością wody, a także wsłuchując się w inne argumenty, wielu rolników rezygnuje z orki, to przyjmuje się, że jest to pierwszy zabieg agrotechniczny przygotowujący stanowisko pod kukurydzę. Dodajmy tylko, że mówimy tu o orce zimowej.
Wiosną bowiem ograniczamy prace uprawowe do niezbędnego minimum pozwalającego wyrównać rolę i nadać glebie właściwą strukturę. Ma to na celu ograniczenie parowania i zakumulowanie maksymalnej ilości wody oraz umożliwienie wykonania precyzyjnego siewu kukurydzy.
Termin siewu kukurydzy na kiszonkę ma kluczowe znaczenie dla osiąganego plonu. Aby umożliwić kukurydzy równomierne wschody i szybki rozwój w początkowych fazach wzrostu potrzebne są odpowiednio wysokie temperatury.
Warto pamiętać, że ważna jest zarówno temperatura gleby, jak i temperatura powietrza. W momencie siewu temperatura gleby nie powinna być niższa niż 8°C. Wskaźnikiem fenologicznym wyznaczającym termin siewu kukurydzy kiszonkowej jest początek kwitnienia mniszka lekarskiego.
Kukurydza jest jednak wrażliwa na temperatury panujące wiosną. Jeśli są niskie, wzrost roślin silnie wyhamowuje. Gwałtowne ochłodzenie na etapie wschodów może prowadzić do redukcji obsady.
Bezpośrednio po siewie kukurydzy kiszonkowej wykonujemy przedwschodowy zabieg herbicydowy. Jeżeli nie decydujemy się na typowo doglebowe odchwaszczanie, to niezależnie od przyczyn, powschodowe zwalczanie chwastów w kukurydzy powinniśmy przeprowadzić do fazy 4–5 liści. Wynika to z faktu wyjątkowej wrażliwości kukurydzy na niepożądane towarzystwo, które skutkuje ograniczeniem plonu. Tak więc chwasty w kukurydzy zwalczamy najszybciej, jak ro możliwe.
W późniejszym okresie warto zaplanować dokarmienie kukurydzy kiszonkowej nawozami dolistnymi, mikroelementami, a w przypadku wystąpienia czynników stresowych, takich jak choćby przymrozki, czy długo utrzymujące się relatywnie niskie temperatury, zaaplikujmy biostymulatory na kukurydzę.
To, że w uprawie kukurydzy nie prowadzimy zabiegów fungicydowych nie oznacza, że kukurydza nie choruje. Jednak ze względu na brak możliwości chemicznego zwalczania chorób grzybowych w kukurydzy ograniczamy się do działań prewencyjnych. Należą do nich między innymi: zmianowanie, właściwy dobór zabiegów uprawowych i wysiewanie odmian wykazujących się niską podatnością na porażenie patogenami chorobotwórczymi.
W żadnym wypadku cena jednostki siewnej kukurydzy ani nawet całościowy koszt obsiania plantacji nie powinny być czynnikiem decydującym o wyborze nasion kukurydzy kiszonkowej.
Na ceny nasion kukurydzy kiszonkowej powinniśmy spojrzeć dopiero po wyselekcjonowaniu odmian właściwych dla warunków stanowiskowych, jakimi dysponujemy i zawsze przez pryzmat wysokości plonu, jaki możemy osiągnąć.
Dobrym okazja do zakupu nasion kukurydzy w atrakcyjnej cenie może być posezonowa wyprzedaż, czy promocja. Dlatego warto sprawdzać oferty na nasiona kukurydzy kiszonkowej poza tradycyjnym okresem ich sprzedaży.
Sprzedaż materiału siewnego kukurydzy kiszonkowej odbywa się z wykorzystaniem wielu kanałów dystrybucji. Jednak na szczególną uwagę zasługuje sprzedaż realizowana online. Jednak nie każdy sklep internetowy daje gwarancję profesjonalizmu. Dlatego nasiona kukurydzy kiszonkowej kupuj w sklepie internetowym Hotfarm.pl. Zapewnia szeroki wybór nasion kukurydzy, które mają bardzo wysoki potencjał plonowania. Ma też doskonałe opinie i szerokie grono stałych klientów.
Profesjonalny producent materiału siewnego oferuje swoim odbiorcom szeroką paletę nasion o zróżnicowanej charakterystyce. Jednak aby zapewnić klientom maksymalne możliwości dopasowania odmian kukurydzy kiszonkowej do ich potrzeb i oczekiwań w naszym sklepie internetowym oferujemy nasiona z wielu znanych firm hodowlanych. W sklepie Hotfarm.pl znajdziesz między innymi takie produkty jak:
Jeżeli potrzebujesz uniwersalnej odmiany kukurydzy, którą możesz wykorzystać zarówno do przygotowania kiszonki, jak i na ziarno, w naszej ofercie z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Poza wymienionymi wyżej markami oferujemy także nasiona kukurydzy uniwersalnej takich hodowli jak: Saaten Union, RAGT czy Pioneer.
Pełna gama odmian kukurydzy dostępnych w naszym sklepie obejmuje zarówno kukurydze wczesne, średniowczesne, jak i średniopóźne. Mamy więc nasiona kukurydzy kiszonkowej właściwe dla wszystkich regionów Polski.