Wilgotna i ciepła jesień sprzyja przenoszeniu wirusów w zbożach. BYDV, WDV oraz wirusy odglebowe potrafią obniżyć plon o 30–40% lub zmusić do ...

Profesjonalna Hurtownia Rolnicza Hotfarm.pl - Internetowy Sklep Rolniczo-Ogrodniczy
Profesjonalna Hurtownia Rolnicza Hotfarm.pl - Internetowy Sklep Rolniczo-Ogrodniczy
Preparaty mikrobiologiczne to innowacyjne rozwiązania, które rewolucjonizują rolnictwo. Produkty te, zawierające starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii i grzybów, odgrywają kluczową rolę w poprawie żyzności gleby, wspieraniu rozwoju roślin i ograniczaniu stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki ich wszechstronnym właściwościom są nieocenione w nowoczesnych technologiach upraw.
18 produktów

W ciągu poprzedniego wieku rolnictwo zachłysnęło się możliwościami, jakie dawało stosowanie syntetycznych środków produkcji takich jak nawozy mineralne i środki ochrony roślin. Jednakże skutkiem tego było pomijanie w praktyce rolniczej znaczenia mikroorganizmów bytujących w glebie. Skutkiem tego doprowadzono do postępującej obecnie degradacji gruntów użytkowanych rolniczo. Jednakże w ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość tego, jak wielkie znaczenie mają bakterie w rolnictwie. Dlatego producenci rolni coraz częściej i chętniej sięgają po preparaty mikrobiologiczne.
Biopreparaty to grupa produktów, w których składnikami aktywnymi są mikroorganizmy lub związki pochodzenia biologicznego naturalnie występujące w przyrodzie. W tej grupie najbardziej znane są preparaty zawierające żywe komórki bakterii i ich przetrwalniki, a także strzępki oraz zarodniki grzybów. Nierzadko są to konsorcja, w których składnikami jest kilka gatunków lub szczepów mikroorganizmów.
Dzięki wykorzystaniu naturalnych mikroorganizmów preparaty te umożliwiają:
W rolnictwie stosuje się szeroką gamę mikroorganizmów i preparatów na ich bazie. Zalicza się do nich przede wszystkim:
Ponadto w rolnictwie stosuje się mikrobiologiczne środki ochrony roślin, które jednakże klasyfikuje się wśród tradycyjnych środków ochrony roślin, ponieważ muszą przejść takie same rygorystyczne badania rejestracyjne.
Produkty mikrobiologiczne dla rolnictwa mają szerokie spektrum działania. W przypadku produktów o działaniu nawozowym, ułatwiają one pobieranie ze środowiska glebowego składników mineralnych i wody. Bakterie azotowe bezpośrednio asymilują azot atmosferyczny i przekształcają go do form dostępnych dla roślin. Z kolei biostymulatory mikrobiologiczne zawierają bakterie lub grzyby wydzielające hormony wzrostu lub związku stymulujące odporność roślin na czynniki stresowe. Do kluczowych funkcji należą:
Symbiotyczne bakterie, takie jak Rhizobium czy Bradyrhizobium, współpracują z roślinami motylkowymi, dostarczając im azotu w ilościach sięgających ponad 200 kg/ha. Wolno żyjące bakterie z rodzajów Azotobacter czy Azospirillum działają niezależnie, udostępniając mniejsze ilości azotu w glebie. Mikroorganizmy te potrafią również przekształcać niedostępne formy fosforu w formy przyswajalne przez rośliny.
Preparaty zawierają mikroorganizmy, które pasożytują na patogennych grzybach (np. Coniothyrium minitans) lub wydzielają substancje hamujące rozwój patogenów. Bakterie i grzyby kolonizują tkanki roślin, tworząc naturalną barierę ochronną przed infekcjami.
Szczepy bakterii, takie jak Bacillus thuringiensis, produkują toksyny specyficzne dla różnych gatunków owadów, skutecznie eliminując zagrożenie.
Mikroorganizmy wspierają proces rozkładu słomy i substancji organicznej, uwalniając składniki odżywcze i zwiększając zawartość próchnicy w glebie.
Nawozy biologiczne dostarczają roślinom składników pokarmowych takich jak azot, fosfor czy potas. Ponadto ułatwiają one przyswajanie niektórych mikroelementów obecnych w glebie. Zawarte w nawozach biologicznych mikroorganizmy ułatwiają obieg pierwiastków w środowisku glebowym, m.in. poprzez mineralizację resztek pożniwnych, dzięki czemu można ograniczyć dawki nawozów mineralnych do niezbędnego minimum.
Nawozy biologiczne stosuje się w zależności od ich przeznaczenia. Produkty zawierające mikroorganizmy ryzosferowe najlepiej stosować na glebę przed wysiewem lub wysadzeniem roślin. Większość z dostępnych produktów najlepiej aplikować za pomocą opryskiwacza w czasie minimalnego nasłonecznienia, najlepiej w pochmurne lub mgliste dni. Z kolei inne gatunki bakterii należy aplikować na rosnące już rośliny. Tak aplikuje się niektóre bakterie azotowe lub bakterie tworzące biofilmu na powierzchni roślin.
Bakterie nitryfikacyjne, zwane też azotowymi, asymilują zawarty w powietrzu azot i przekształcają do form dostępnych dla roślin. Dzięki temu wspiera się ich prawidłowy rozwój i wzrost.
Bakterie azotowe wolnożyjące stosuje się na glebę przed lub po wysiewie roślin. Bakterie azotowe na zboża ozime można też stosować na wiosnę, po starcie wegetacji. Z kolei symbiotyczne bakterie azotowe, czyli tak zwane rizobia, najlepiej stosować tuż przed siewem roślin, do zaprawiania nasion roślin bobowatych.
Produkty mikrobiologiczne to doskonałe uzupełnienie tradycyjnych nawozów mineralnych i naturalnych. Szczególnie warto sięgnąć po nie obecnie, kiedy warunki uprawy staja się coraz trudniejsze. Dobrze dobrany preparat mikrobiologiczny nie tylko pomoże w pobieraniu składników mineralnych z gleby, ale także zwiększy odporność roślin na stresy środowiskowe, dzięki czemu rośliny lepiej sobie poradzą w czasie suszy czy upałów.
Odpowiednio zastosowane preparaty mikrobiologiczne mogą stać się doskonałym uzupełnieniem a wielu systemach produkcji nawet alternatywą dla chemicznych środków produkcji. Stosowane w biopreparatach bakterie często zwiększają odporność roślin na organizmy chorobotwórcze, a ponadto utrudniają ich rozwój na roślinach. Mineralizacja resztek pożniwnych utrudnia rozwój wielu szkodliwych grzybów w glebie, zaś stopniowe dostarczanie azotu do roślin zmniejsza ich podatność na grzyby.
Zalety:
Wady: