Roundup 360 Plus
Glifosaty
Jak działa glifosat Roundup 360 Plus? Roundup 360 Plus działa poprzez hamowanie enzymu syntazy EPSPS, kluczowego dla biosyntezy białek w...
Soja jest bardzo dobrym płodozmianem, najlepiej siać ją po zbożach, lub kukurydzy. Przy siewie po kukurydzy trzeba sprawdzić szkodliwość zastosowanych herbicydów na soję. Soja pozostawia bardzo dobre stanowisko o znakomitej strukturze gleby dla zbóż ozimych - szczególnie pszenicy. Soja jest cennym źródłem białka (do 45%) i tłuszczu (do 22%), szeroko wykorzystywana w produkcji pasz dla zwierząt. Kluczowy dla uzyskania wysokiej jakości plonów jest wybór nasion o sprawdzonych właściwościach odmianowych, które zapewniają optymalną wartość pokarmową.
Aktywne filtry
Średnio wczesna i średnio późna
Kluczowe zalety odmiany soi Nessie Najwyższy plon w regionie centralnym: W badaniach PDO COBORU 2020, soja Nessie PZO osiągnęła 110% wzorca...
Średnio wczesna i średnio późna
Jakię są kluczowe zalety odmiany soi Sirelia? Wysokie i stabilne plonowanie: Potencjał plonu potwierdzony w badaniach COBORU w latach 2020–2022....
Późna i bardzo późna
Kluczowe zalety odmiany soi ES Comandor Bardzo wysoki potencjał plonowania: W latach 2017–2020 soja ES Comandor notowała wyniki od 106% do 112%...
Późna i bardzo późna
Kluczowe zalety odmiany soi Aurelina: Mistrzyni w plonowaniu białka: Soja Aurelina C1 zapewnia najwyższy plon białka z hektara dzięki wybitnej...
Bardzo wczesna i wczesna
Zalety odmiany soi Abelina Abelina to jedna z wczesnych odmian soi, która wyróżnia się wyjątkowo wysokim i stabilnym plonowaniem. Jest zalecana do...
Średnio wczesna i średnio późna
Soja Amiata, rekordowe plonowanie COBORU 2020/21 Soja Amiata C1 to wyjątkowa, średniowczesna odmiana soi, pochodząca z austriackiej hodowli, która...
Średnio wczesna i średnio późna
Soja Achillea C1 Najważniejsze zalety soi Achillea: rośliny średniowysokie o dobrej odporności na wyleganie oraz o wysokiej zdrowotności wysoki...
Bardzo wczesna i wczesna
Jakie są zalety odmiany soi Adessa? Adessa to wczesna odmiana soi z wysokim potencjałem plonowania. Zaliczana jest do 2-3 grupy wczesności....
Średnio wczesna i średnio późna
Soja Acardia C1 Soja ACARDIA: Rewolucyjna odmiana z wysoką zawartością białka Soja ACARDIA to prawdziwa perełka wśród odmian soi. Jej wyjątkowe...
Bardzo wczesna i wczesna
Soja ABACA C1 Rekordy plonowania w polskich warunkach Soja ABACA to odmiana stworzona z myślą o rolnikach w całym kraju. Jej niezwykła...
Preparaty mikrobiologiczne
Nitraza do soi, żywe bakterie brodawkowe Nitraza Soja to nowoczesny preparat biologiczny, stworzony z myślą o rolnikach pragnących zwiększyć...
Średnio wczesna i średnio późna
Soja Pamela C1 SAATBAU prezentuje Soję Pamela, nową odmianę wpisaną do Krajowego Rejestru w 2022 roku, która z powodzeniem przeszła dwuletnie...
Nasiona
Turbosoy - rewolucja w inokulacji nasion soi TURBOSOY to innowacyjny preparat do samodzielnego dodatkowego inokulowania nasion soi, przełom w...
Uprawa soi w Europie z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Jeśli porównamy powierzchnię jej uprawy w Polsce w latach 2021-2022, to zwiększyła się ona o ponad 50%. Skąd tak szybko rosnąca popularność tego ciepłolubnego gatunku? Jakie są kryteria doboru odmian soi?
Soja jest rośliną z rodziny gatunków bobowatych grubonasiennych, potocznie nazywanych strączkowymi. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi asymilującymi wolny azot z powietrza, szacuje się, że soja jest w stanie pozostawić po sobie mniej więcej 50-100 kg N/ha. Dodatkowo jako roślina strączkowa działa fitosanitarnie, przełamując uproszczony płodozmian zbożowy-rzepaczany często występujący w gospodarstwach rolnych. To wszystko wpływa na fakt, że uprawa soi stanowi bardzo dobry przedplon dla podstawowych roślin uprawnych, do których zalicza się rzepak i zboża.
Decydując się na siew soi, szczególną uwagę należy zwrócić na dobór odpowiednich odmian. Właściwie dobrane nasiona soi mają ogromny wpływ na osiągane wyniki produkcyjne. Kwalifikowany materiał siewny soi charakteryzuje się:
Wysiewając materiał siewny soi kwalifikowany, mamy pewność jakości wynikającej ze ścisłej selekcji plantacji nasiennych w celu zachowania 100% czystości odmianowej, a także bardzo dokładnego czyszczenia przez separator optyczny, który eliminuje nasiona chore i martwe oraz delikatnego otoczkowania nasion szczepionką bakteryjną, a często również zaprawiania zaprawą fungicydową.
Sprawdzone odmiany soi, jakie możemy zarekomendować w tym sezonie to:
Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi, a odpowiednio dobrana odmiana soi może skutkować znacznie większym plonem nasion.
Wysokie plonowanie soi wiąże się w wyborem odmian o pożądanych cechach. Najważniejszą cechą charakteryzującą odmiany soi jest ich wczesność. Według najnowszej klasyfikacji COBORU odmiany soi dzieli się na trzy grupy wczesności, natomiast w obiegu funkcjonuje równolegle podział w skali „zerowej”, który uwzględnia odmiany:
W związku z położeniem geograficznym Polski, wybór odmian soi jest mocno utrudniony w zależności od regionu Polski, ponieważ odmiana zbyt wczesna nie wykorzysta potencjału i plon będzie niższy niż potencjalnie mógłby być. Zbyt późna odmiana nie zdąży z kolei dojrzeć i może pojawić się problem z jej zbiorem.
Z roku na rok odmiany soi w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Optymalny termin, jeśli chodzi o siew soi, w zależności od rejonu kraju przypada między 20 kwietnia i 5 maja. Decydując się na wysiew soi, należy właściwie wybrać stanowisko do uprawy. Soja potrzebuje gleb o uregulowanym pH, przepuszczalnych, które szybciej się ogrzewają, dzięki czemu nasiona soi do siewu szybciej skiełkują przy wystarczającej ilości wody.
Do dalszego rozwoju soja potrzebuje dość wysokich temperatur i umiarkowanej ilości wody, a według najnowszych badań dość dobrze radzi sobie z okresowymi suszami. Soję warto umiejscowić w zmianowaniu po zbożach, ponieważ postawiają one stanowisko w miarę wolne od chwastów i średnio zasobne w azot. Należy dokładnie rozważyć stanowisko po kukurydzy, ponieważ niektóre herbicydy są bardzo szkodliwe dla soi – w szczególności oparte na związkach z grupy pochodnych pirydyn oraz z grupy trójketonów.