Strobe 250 SC - Azoksystrobina

Strobe 250 SC - Azoksystrobina

Strobe 250 SC - Azoksystrobina

Azoksystrobina jest stabilną podstawą ochrony fungicydowej o wysokiej skuteczności. W programach ochrony roślin uznawana jest jako element wnoszący głównie działanie zapobiegawcze i w niewielkim stopniu interwencyjne. Stosowana jest do zwalczania szerokiego spektrum chorób grzybowych roślin uprawnych, między innymi takich jak mączniak prawdziwy zbóż i traw, septorioza paskowana liści pszenicy, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, atraknozy, alternariozy

Zalety stosowania:

  • Solidna podstawa technologii ochrony fungicydowej wnosząca działanie zapobiegawcze.
  • Szeroki zakres rejestracji - w głównych uprawach oraz w ponad 60 zastosowaniach małoobszarowych.
  • Potwierdzona skuteczność na najważniejsze choroby grzybowe wielu gatunków roślin uprawnych.

Charakterystyka produktu Strobe 250 SC

Środek ochrony roślin Strobe 250 SC zawiera w swoim składzie 250 g/l substancji czynnej azoksystrobina. Forma użytkowa produktu to stężona zawiesina (SC).

Strobe 250 SC zwalcza bardzo szerokie spektrum chorób roślin uprawnych - wynika to pośrednio z dotychczas niespotykanej ilości upraw, w której środek może być zastosowany. Do najważniejszych chorób należy zaliczyć mączniaka prawdziwego zbóż i traw, septoriozę paskowaną liści pszenicy, brunatną plamistość liści, zgniliznę twardzikową, szarą pleśń, czerń krzyżowych, antraknozy, alternariozy.

Środek ochrony roślin Strobe 250 SC może być stosowany w głównych uprawach polowych, takich jak pszenica ozima i pszenica jara, pszenżyto ozime czy rzepak ozimy oraz w bardzo szerokim zastosowaniu małoobszarowym, które obejmuje wiele gatunków warzyw. 

Kiedy najlepiej stosować fungicyd Strobe 250 SC w uprawie zbóż i rzepaku?

Jako solidny fundament fungicyd Strobe 250 SC jest stosowany w uprawie rzepaku i zbóż. W przypadku ochrony fungicydowej zbóż rekomendowany jest głównie do stosowania w zabiegu T2. Jeżeli chodzi o uprawę rzepaku to zaleca się aplikację w tzw. fazie opadania płatka (z reguły ostatni zabieg zwalczający choroby w rzepaku).

Szczegółowe wytyczne, kiedy stosować środek ochrony roślin Strobe 250 SC 

UPRAWA

ZAKRES ZWALCZANYCH CHORÓB

DAWKA [l/ha]

FAZA APLIKACJI

[BBCH]

Pszenica ozima

mączniak prawdziwy zbóż i  traw, septorioza paskowana liści pszenicy, brunatna plamistość liści,

0,8 – 1,0

od fazy 1. kolanka do fazy liścia flagowego (BBCH 31-39)

Pszenica jara

mączniak prawdziwy zbóż i traw, septorioza paskowana liści pszenicy, brunatna plamistość liści,

0,8 – 1,0

od fazy 1. kolanka do zakończenia fazy kłoszenia (BBCH 31-59)

Pszenżyto ozime

mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści,

0,8 – 1,0

od fazy 1. kolanka do zakończenia fazy kłoszenia (BBCH 31-59)

Pszenżyto jare

mączniak prawdziwy zbóż i traw, septoriozy liści, brunatna plamistość liści,

0,8 – 1,0

od fazy 1. kolanka do zakończenia fazy kłoszenia (BBCH 31-59)

Żyto ozime

brunatna plamistość liści,

0,8 – 1,0

od fazy 1. kolanka do zakończenia fazy kłoszenia (BBCH 31-59)

Rzepak ozimy

zgnilizna twardzikowa,

szara pleśń,

czerń krzyżowych.

0,8 - 1,0

od fazy otwartych pierwszych kwiatów do zakończenia fazy kwitnienia (BBCH 60-69)

STOSOWANIE ŚRODKA W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH

UPRAWA

ZAKRES ZWALCZANYCH CHORÓB

DAWKA 

FAZA APLIKACJI [BBCH]

Jęczmień jary

łamliwość źdźbła zbóż,

ostra plamistość oczkowa

0,8-1,0 l/ha

od początku fazy strzelania w źdźbło do początku fazy kłoszenia (BBCH 31 - 51)

Żyto jare

mączniak prawdziwy zbóż i traw, septorioza paskowana liści pszenicy, brunatna plamistość liści, rdza brunatna, rynchosporioza zbóż

0,8-1,0 l/ha

od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 31-59)

Pszenżyto jare

rdza żółta

0,8-1,0 l/ha

Rzepak ozimy

werticilioza rzepaku

0,8-1,0 l/ha

od fazy otwartych pierwszych kwiatów do zakończenia fazy kwitnienia (BBCH 60-69)

Rzepak jary

zgnilizna twardzikowa

0,8-1,0 l/ha

Rzepak jary

czerń krzyżowych, szara pleśń, cylindrosporioza rzepaku, zgnilizna twardzikowa, sucha zginilizna roślin kapustnych, werticilioza rzepaku

0,8-1,0 l/ha

od fazy opadania pierwszych płatków kwiatowych do fazy wykształcenia pierwszych łuszczyn rzepaku (BBCH 65-70)

Rzepik ozimy

czerń krzyżowych, szara pleśń, cylindrosporioza rzepaku, zgnilizna twardzikowa, sucha zginilizna roślin kapustnych, werticilioza rzepaku

0,8-1,0 l/ha

Rzepik ozimy

zgnilizna twardzikowa

0,8-1,0 l/ha

od fazy otwartych pierwszych kwiatów do końca fazy kwitnienia (BBCH 60-69)

Gorczyca biała, gorczyca czarna, gorczyca sarepska uprawiana na nasiona

mączniak rzekomy, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna.

0,8-1,0 l/ha

od fazy opadania pierwszych płatków kwiatowych do fazy wykształcenia pierwszych łuszczyn (BBCH 65-70)

Lnianka siewna uprawiana na nasiona

mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, bielik krzyżowych

0,8-1,0 l/ha

Len zwyczajny uprawiany na nasiona

mączniak prawdziwy, antraknoza

0,8-1,0 l/ha

Mak lekarski uprawiany na nasiona

mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy.

0,8-1,0 l/ha

Kalafior, brokuł, jarmuż

biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych), czerń krzyżowych, pierścieniowa plamistość kapustnych, mączniak rzekomy krzyżowych

1,0 l/ha

w fazie rozwoju liści właściwych (BBCH 35-39)

Kapusta głowiasta, kapusta brukselska, kapusta pekińska, kapusta włoska, kapusta pak-choi, kapusta sitowata, kapusta chińska, kapusta choy-sum, kapusta galicyjska

biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych), czerń krzyżowych, pierścieniowa plamistość kapustnych, mączniak rzekomy krzyżowych

1,0 l/ha

Kapusta głowiasta (do długotrwałego przechowywania), kapusta pekińska (do długotrwałego przechowywania)

czerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśń.

0,8 l/ha

od początku tworzenia się główek do fazy, gdy główka osiąga 80% typowej wielkości (BBCH 41 – 48)

Fasola szparagowa

antraknoza fasoli, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

0,8 l/ha

w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków fasoli (BBCH 60-79)

Groch uprawiany na zielone nasiona

askochytoza grochu, mączniak rzekomy

0,8 l/ha

od początku fazy kwitnienia grochu do fazy gdy 60% strąków dojrzewa, a nasiona są o typowym zabarwieniu, suche i twarde

(BBCH 60-86)

Seler

septorioza selera, chwościk selera

0,8 l/ha

od fazy 3 liści do fazy gdy korzeń osiągnie typową wielkość i kształt (BBCH 13-49)

Marchew

alternarioza naci, mączniak prawdziwy

0,8 l/ha

od rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na liściach

Brukiew, chrzan pospolity, pasternak, pietruszka korzeniowa, rzepa biała, rzepa czarna, rzepa pastewna, rzodkiew, rzodkiewka, salsefia, topinambur

mączniak prawdziwy, bielik krzyżowych, alternarioza kapustnych, szara pleśń

0,8 l/ha

od rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na liściach, maksymalnie do fazy, gdy korzenie osiągną typową wielkość i kształt (BBCH 49)

Burak ćwikłowy, burak pastewny

chwościk buraka, mączniak prawdziwy.

0,8 l/ha

Cebula, szalotka, czosnek

mączniak rzekomy, szara pleśń (zgnilizna szyjki), antraknoza, alternarioza

0,8 l/ha

od fazy 3 liścia (BBCH 13), zgodnie z sygnalizacją lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, dymce lub cebuli z siewu ozimego w danym rejonie, maksymalnie do fazy gdy 50% liści zgina się (BBCH 48)

Por, cebula siedmiolatka, cebula dymka

rdza pora, alternarioza, fytoftoroza

0,8 l/ha

Pomidor uprawiany w polu

zaraza ziemniaka, alternarioza

0,8 l/ha

od początku rozwoju pędów bocznych (BBCH>21)

Papryka uprawiana pod osłonami

szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

0,1l/100l

wody

od początku rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 21 - 89)

Plantacje nasienne traw

mączniak prawdziwy zbóż i traw, rynchosporioza zbóż, rdza żółta kupkówki, rdza koronowa rajgrasu, septorioza plew

1,0 l/ha

od fazy drugiego kolanka do pełni fazy kłoszenia (BBCH 32-55)

Ozdobne drzewa i krzewy liściaste, ozdobne drzewa i krzewy iglaste, byliny

rdze, alternariozy, mączniaki prawdziwe, askochytozy, septoriozy, plamistości liści, bielik krzyżowych

1,0 l/ha

od fazy pierwszego liścia właściwego do końca okresu wegetacji (BBCH 10-99)

Szkółki leśne

(gatunki iglaste)

osutka sosny, szara pleśń, rdze

0,8-1,0 l/ha

stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób

Szkółki leśne

(gatunki liściaste)

mączniak prawdziwy dębu, szara pleśń, rdze

0,8-1,0 l/ha

Azoksystrobina 250 SC- charakterystyka substancji czynnej

Środek ochrony roślin zawierający substancję czynną azoksystrobina ma działanie grzybobójcze i występuje głównie w formulacji SC (stężonej zawiesiny). Substancja zaliczana jest wg klasyfikacji FRAC do grupy C3 tzw. strobiluryn. W dużym uproszczeniu można wskazać, że azoksystrobina ogranicza produkcję energii na poziomie komórkowych. Jest to bezpośrednią przyczyną zahamowania wzrostów i zamierania grzybów. Pierwsze produkty zawierające azoksystrobiną zostały wprowadzone do sprzedaży w latach 90, a ich znaczenie w ochronie roślin przed chorobami sukcesywnie rosło. 

Pamiętaj, że ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Wszystkie komentarze

    Zostaw odpowiedź