ADOB Bor
    • ADOB Bor
    • Adob Bor

    Adob Bor

    ADOB POZNAŃ
    249,08 zł brutto
    (230,63 zł netto)
    Jednostka
    • 20L
    • 1000L
    Ilość
    ADOB Bor to formułowany nawóz dolistny, w którego składzie znajduje się wysokoskoncentrowany bor rozpuszczalny w wodzie oraz azot do stosowania w uprawach potrzebujących uzupełniania boru, przede wszystkim rzepaku, burakach, sadach, ziemniakach, roślinach kapustnych oraz innych warzywach. Duża zawartość boru gwarantuje dobre rezultaty odżywiania i stwarza możliwość poboru składników zgodnie z zapotrzebowaniem w ciągu sezonu wegetacyjnego.

    ADOB Bor - rewolucyjny nawóz dolistny z wysoką zawartością boru dla upraw rolniczych i sadowniczych

    ADOB Bor to nawóz dolistny zawierający bor, który jest mikroelementem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju roślin. Bor wpływa na procesy wzrostu korzeni, kiełkowania pyłku i zapłodnienia, a także na kształtowanie się i rozwijanie się owoców. Nawóz ten jest stosowany głównie w celu zapobiegania niedoborom boru u roślin, co może prowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju oraz obniżenia plonowania.

    Obecnie bor jest najbardziej deficytowym pierwiastkiem spośród mikroelementów. Od 90-100% gleb Polskich jest ubogich w ten pierwiastek. Mikroelement bor ze względu na ograniczoną możliwość przyswajania należy regularnie powtarzać.

    ADOB Bor to zaawansowany nawóz dolistny z 15% zawartością boru, zaprojektowany do efektywnego zapobiegania oraz interwencji w przypadku niedoborów boru w szerokiej gamie upraw. Ten płynny nawóz, wzbogacony dodatkowo o azot, jest kluczowym elementem w optymalizacji wzrostu i rozwoju upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych, zwłaszcza tych szczególnie wrażliwych na niedobory boru takich jak rzepak, burak cukrowy, ziemniak, rośliny kapustne, strączkowe, owoce ziarnkowe i pestkowe.

    Korzyści i zastosowanie ADOB Bor:

    • Zapobieganie niedoborom boru: ADOB Bor szybko dostarcza roślinom niezbędny bor, zwiększając żywotność pyłku, stymulując syntezę węglowodanów, kwitnienie i związywanie owoców.
    • Poprawa zdolności przechowalniczych: Regularne stosowanie nawozu poprawia kondycję i jakość plonów, co przekłada się na ich lepsze przechowywanie.
    • Zalecany do wielokrotnych oprysków: Dla uzyskania najlepszych rezultatów, ze względu na ograniczone przemieszczanie się boru w roślinach, rekomendowane jest kilkakrotne stosowanie nawozu w sezonie uprawowym.
    • Certyfikacja dla rolnictwa ekologicznego: ADOB Bor posiada certyfikat NE/562/2021, co pozwala na jego stosowanie w rolnictwie ekologicznym.

    Skład i efektywność Adob BOR:

    ADOB Bor charakteryzuje się wysoką zawartością boru (11% wagi, 14,8% objętościowo, 148 g/l) w formie rozpuszczalnej w wodzie, co gwarantuje jego szybką i efektywną absorpcję przez rośliny.

    Dawkowanie i stosowanie Adob Bor:

    Nawóz ADOB Bor rekomendowany jest do stosowania w różnych fazach wzrostu upraw, z dawkowaniem dostosowanym do specyficznych potrzeb poszczególnych roślin, co umożliwia precyzyjną optymalizację procesu nawożenia.

    Stosowanie nawozu ADOB® Bor należy dostosować do konkretnego typu uprawy, fazy rozwojowej roślin oraz zalecanych ilości i terminów aplikacji. Poniżej przedstawiam sposób stosowania ADOB® Bor dla różnych rodzajów upraw:

    Uprawy Rolnicze

    • Pszenica jara i ozima: 1 zabieg w fazie pierwszego kolanka do liścia flagowego, dawka 0,3 l/ha przy użyciu 200-300 l/ha cieczy roboczej.

    • Rzepak: 3-4 zabiegi w fazach od 4-8 liści do zielonego pąka, dawka 1-1,5 l/ha, stosując 200-300 l/ha cieczy roboczej.

    • Kukurydza: 2 zabiegi w fazie 4-6 liści i 6-8 liści, dawka 0,5-1 l/ha, przy użyciu 200-300 l/ha cieczy roboczej.

    • Ziemniak: 3 zabiegi od zakrywania międzyrzędzi do rozwoju owoców, dawka 1 l/ha, stosując 200-300 l/ha cieczy roboczej.

    • Burak cukrowy: 2 zabiegi w fazie 4-6 liści i zakrywania międzyrzędzi, dawka 2 l/ha przy użyciu 200-300 l/ha cieczy roboczej.

    Warzywnictwo

    • Cebulowe (np. cebula, por): 1-2 zabiegi od rozwoju liści do rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru, dawka 0,5 l/ha, przy użyciu 300-500 l/ha cieczy roboczej.

    • Dyniowate (np. dynia, cukinia, ogórek): 3 zabiegi od rozwoju liści do kwitnienia i rozwoju owoców, dawka 0,5-1 l/ha, stosując 300-500 l/ha cieczy roboczej.

    • Kapustne (np. kapusta, kalafior, brokuł): 2-3 zabiegi od rozwoju liści do rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru, dawka 0,5-1 l/ha, przy użyciu 300-500 l/ha cieczy roboczej.

    Sadownictwo

    • Drzewa pestkowe (np. wiśnia, czereśnia) i Drzewa ziarnkowe (np. jabłoń, grusza): 4 zabiegi od pękania pąków do po zbiorze owoców, dawka 1-2 l/ha, stosując 500-800 l/ha cieczy roboczej.

    • Rośliny jagodowe (np. truskawka, borówka): 3 zabiegi od początku wegetacji do przed spoczynkiem zimowym, dawka 1-2 l/ha, przy użyciu 300-500 l/ha cieczy roboczej.

    Należy pamiętać, że dokładne dawkowanie i terminy aplikacji mogą różnić się w zależności od specyficznych warunków uprawowych, dlatego zawsze warto konsultować się z lokalnymi zaleceniami agrotechnicznymi.

    8 innych produktów w tej samej kategorii: