Saletra amonowa Anvistar 34 to najbardziej uniwersalny nawóz azotowy pod wszystkie rośliny i na wszystkich glebach. Rozpuszczalna w wodzie saletra działa szybko, dostarczając roślinom azot i magnez. Azot występuje w dwóch formach: szybko działającej (azotanowej) oraz uwalnianej w dłuższym okresie po wysiewie (amonowej).
Saletra amonowa Anvistar wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu (wypełnienie ziarna, przedłużenie okresu wegetacji, wzrost masy nadziemnej części rośliny). Nawóz zwiększa zawartość i jakość aminokwasów oraz białek w roślinie, a także polepsza wartość technologiczną plonów.
Popularny nawóz azotowy w postaci granulowanej, wzbogacony zawartością magnezu w każdej granulce. Saletra amonowa Anvistar to nawóz mineralny azotowy o wysokiej zawartości azotu (około 34%). Jest produkowana przez firmę Anwil S.A. i stosowana głównie w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie.
Azot jest jednym z podstawowych składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju roślin, dlatego saletra amonowa jest popularnym nawozem azotowym. Saletra amonowa Anvistar charakteryzuje się wysoką szybkością uwalniania azotu, co oznacza, że po zastosowaniu nawozu roślina szybko otrzymuje potrzebny składnik odżywczy.
Nawóz ten może być stosowany zarówno na polach uprawnych, jak i na trawnikach, w ogrodach i w sadach. Dawkowanie zależy od potrzeb roślin i od rodzaju uprawy. W zależności od celu i warunków uprawy, saletra amonowa Anvistar może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi nawozami, np. fosforowymi czy potasowymi.
Najważniejsze zalety produktu Saletra amonowa Anvistar 34:
substancja higroskopijna, łatwo rozpuszczalna w wodzie,
związek podtrzymujący palenie, ulega rozkładowi w temperaturach powyżej 180°C,
postać: białe lub kremowe granulki o wymiarach 1-3,15 mm (w min. 96% zawartości),
zawartość azotu całkowitego: 34,0 +/-0,6%.
Dodatkowe atuty Saletra amonowa Anvistar 34:
zawartość magnezu w każdej granulce,
bardzo niska zawartość wody,
odporność na zbrylanie,
doskonała jednorodna granulacja pozwalająca na równomierny wysiew.
Przechowywanie Saletra amonowa Anvistar 34:
czyste i suche budynki magazynowe, zabezpieczone przed przenikaniem wilgoci,
zabezpieczenie przed działaniem wody i opadów atmosferycznych, mechanicznym uszkodzeniem opakowania oraz nagrzaniem powyżej 30°C,
zakaz palenia tytoniu oraz używania światła z otwartym płomieniem,
dobrze zabezpieczone przewody elektryczne,
należy unikać sąsiedztwa jakichkolwiek materiałów palnych lub mogących reagować z saletrą (np.: środki ochrony roślin, tlenki metali, kwasy, sproszkowane metale, węgiel, drewno, trociny, słoma, materiały pędne, oleje i smary),
maksymalnie 300 ton saletry w jednym pomieszczeniu,
worki do 25 kg składowane na niepalnym podłożu w stosach złożonych najwyżej z 16 warstw, w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od źródeł ciepła i 0,2 m od ścian magazynu,
worki do 50 kg składowane na niepalnym podłożu w stosach złożonych najwyżej z 12 warstw, w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od źródeł ciepła i 0,2 m od ścian magazynu,
worki do 500 kg przechowane maksymalnie w dwóch warstwach.
Saletra amonowa Anvistar 34 to najbardziej uniwersalny nawóz azotowy pod wszystkie rośliny i na wszystkich glebach. Rozpuszczalna w wodzie saletra działa szybko, dostarczając roślinom azot i magnez. Azot występuje w dwóch formach: szybko działającej (azotanowej) oraz uwalnianej w dłuższym okresie po wysiewie (amonowej).
Saletra amonowa Anvistar wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu (wypełnienie ziarna, przedłużenie okresu wegetacji, wzrost masy nadziemnej części rośliny). Nawóz zwiększa zawartość i jakość aminokwasów oraz białek w roślinie, a także polepsza wartość technologiczną plonów.